Is HSP onzin?

Extreem gevoelig voor harde geluiden, felle lichten, het eenvoudig overnemen van andermans emotie of een kamer inlopen en meteen voelen dat er een sfeertje hangt. Herkenbaar? Dan bestaat er een kans dat je HSP bent. 

HSP staat voor Hoog Sensitief Persoon en betekent dus dat iemand extra gevoelig is en daardoor prikkels anders verwerkt. Dat is overigens geen aandoening, maar gewoon iets wat je bent. Mensen die HSP zijn, ervaren de buitenwereld intenser, ze pikken emoties van anderen sneller op en ze kunnen zich uitgeput voelen door die emoties. Vaak hebben deze mensen ook meer tijd nodig om alleen te zijn en zich op te laden.

Uit het boek Hoogsensitief van Elke van Hoof blijkt dat 1 op de 5 mensen hoogsensitief is. Het lijkt een beetje een modeding, HSP zijn. Als je het zelf niet bent, dan je neef of je beste vriendin wel. Hoe dat komt? Volgens Elke van Hoof ligt dat eraan dat de term eerder nog niet bestond. Het werd verpakt in andere namen. De eerste onderzoeker die het had over hoogsensitieve personen, was de Zwitserse theoloog Eduard Schweingruber in de jaren '30. Hij had het over 'Sensiblen Menschen', die – met de kennis van nu - voldoen aan de persoonlijkheidskenmerken van een HSP.

Toch is de term 'hoogsensitief' pas in 1996 voor het eerst gebruikt, door de Amerikaanse psycholoog Elaine Aron. Klik hier om te ontdekken of jij of je kind(eren) hoogsensitief zijn.

Vanuit de wetenschap is er helaas nog weinig interesse. Wereldwijd zijn er in al die jaren slechts 70 studies naar gedaan. Als onderzoekers zo weinig interesse tonen, ga je twijfelen of het wel echt bestaat. Is het gewoon een label of excuus voor mensen die een beetje extreem reageren? Maar het bestaat wel degelijk. MRI-scans van 2000 volwassenen laten duidelijk zien dat in sommige situaties bij een HSP meer hersengebieden in werking worden gezet dan bij niet-HSP. De onderzoekers zagen een groot verschil in de hersenverwerking en konden concluderen dat mensen met HSP de wereld daadwerkelijk anders beleven.

Judith Homberg van Radboudumc legt in dit filmpje uit wat er gebeurt in het brein van een hoogsensitief iemand.

Als inderdaad 1 op de 5 mensen HSP is, komt dat neer op meer dan 3 miljoen (!) Nederlanders. En da's een hoop. Toch vinden veel mensen het lastig 'toe te geven' dat ze HSP zijn. Het wordt 'aanstellerig' genoemd of gezien als last. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

"Het maakt mij wie ik ben, het is iets waardevols. Ik weet bijvoorbeeld dat ik een onwijs attente vriendin ben en altijd aan ze denk. Ik zou het dan ook tekort doen als ik zou zeggen dat het me beperkt. Ik zie het als er iets met iemand aan de hand is en daardoor weet ik hoe ik me op moet stellen dan kan ik de juiste vragen stellen. Daardoor kan ik hele mooie gesprekken hebben met mensen." Geen last, maar een lust dus.

Wil jij dat ook graag? HSP als kracht ervaren ipv als last? Voor jezelf of voor je kind(eren). Neem dan contact met mij op. In een gratis en geheel vrijblijvend online contactmoment bespreken we wat ik voor je kan betekenen. 

HSP hoeft niet lastig te zijn, als je maar begrijpt hoe het voor jou werkt.

Dit artikel is ook terug te luisteren als podcast.

Fijne dag en graag tot ziens bij Praktijk Zienderogen.

Lieve groet,
Wendy de Kort
www.praktijkzienderogen.nl

P.s.: Je kunt een opname kopen van de Masterclass HSP en Emoties. Hoe ga jij als HSP om met intense emoties en hoe kun je leren om deze te uiten zonder er volledig door overspoeld te worden? En hoe kun je eventueel je kind(eren) hierbij ondersteunen? Klik hier voor meer informatie. Via die pagina betaal je overigens maar 17 euro ipv 37 euro. Ga snel kijken!

Ben je tevreden over Praktijk Zienderogen? Laat dan hier een Google review achter.


Van Valkuil Naar Kwaliteit

Een paar weken geleden maakte ik de balans op tussen al mijn werkzaamheden, de tijd die daar in ging zitten en de vrije tijd die ik voor mijzelf nodig heb. Zeker als HSP! Die vrije tijd was er eigenlijk niet meer. Mijn werk zie ik ook als een hobby, iets wat ik heel erg graag doe, maar je kunt natuurlijk ook overdrijven .

Vandaar de keuze om alle (!) social media van mijn telefoon te halen en te stoppen met standaard wekelijks voor content te zorgen (nieuwsbrief, artikelen, podcast en dagelijks posten op social media). Een keuze die ik best spannend vond om te maken, maar waar ik uiteindelijk erg blij mee ben.

Vandaag wel weer een nieuwsbrief, eentje van Hoogsenstief.nl. Gewoon als kopie, te waardevol namelijk om niet te delen.

Van valkuil naar kwaliteit
Steeds vaker verschijnen er verhalen over de mooie kanten van hoogsensitief zijn. Hoe fijn het is om een ander goed aan te voelen, hoe werken makkelijker wordt omdat je zoveel details en het grote plaatje ziet, en hoe oplossingen en ideeën zomaar naar boven komen. Dat klinkt heel mooi, maar soms kun je je ook afvragen; hoe dan?! Want als een golf van emoties, overprikkeling en piekeren voor jou dagelijkse realiteit zijn is het soms lastig te geloven dat het ook anders kan zijn.

Inzicht is het begin van verandering
Dat er tegenwoordig veel informatie beschikbaar is over hoogsensitiviteit is een groot voordeel. Lees je in! Deze kennis helpt je om de eigenschap beter te begrijpen en om het uit te kunnen leggen aan de mensen om je heen. Lees ook de ervaringen van andere HSP. De herkenning van dagelijkse situaties en hoe zij ermee omgaan kan extra ondersteunend voor je zijn.

Breng, met die kennis in gedachten, je eigen gevoeligheid in kaart. Doe een test om te begrijpen waar je gevoelig voor bent. En zoek uit hoe die gevoeligheid zich bij jou uit. Ontdek over welke andere eigenschappen je beschikt; introvert/extravert, voorkeur voor nieuwe uitdagingen/routines. Kijk nieuwsgierig en zonder oordeel naar hoe je reageert in situaties, wat je doet of zegt en waar jij vastloopt of spanning ervaart. Een goed beeld van jezelf is een belangrijke eerste stap.

Wat is jouw talent?
Door het lezen van alle feiten en verhalen kom je erachter dat jouw hoogsensitieve brein anders werkt dan dat van niet-hoogsensitieve personen. Dat geeft je van nature een aantal talenten die je (verder) kunt ontwikkelen:

Oefening
Maak een lijstje van de dingen die je lastig vindt aan je hoogsensitiviteit. Dat kan bijvoorbeeld zijn: perfectionistisch zijn en alles tot in detail willen weten of voorbereiden. Of overspoeld worden door de emoties van een ander. Kijk nu eens of je in de dingen die jij als lastig ervaart, één van de bovengenoemde talenten kunt herkennen. Bijvoorbeeld:

*Perfectionisme / ik heb oog voor details, ik ben weloverwogen en denk eerst na over kansen en risico's, ik kan subtiel waarnemen.

*Overspoeld worden door emoties / ik ben empathisch, ik heb aandacht voor het belang van de groep/team en zorg graag voor een goede sfeer, ik ben zorgzaam.

Soms zijn er kwaliteiten die in je werk niet zo goed tot uiting komen of spanning opleveren, maar op een ander gebied als relatie, vriendschap of zorg een pluspunt blijken te zijn.

De volgende stap?
Met al deze kennis ben je er nog niet. Iets weten is nog niet hetzelfde als iets kunnen doen. Dat is niet zo vreemd. Het is gewoon lastig om iets te doen wat je zelf nog nooit eerder hebt ervaren of wat je nog nooit iemand anders hebt zien voordoen. Het is het spanningsveld tussen het hoofd dat het weet, en de rest van het lichaam dat het mag durven doen.

Wat kan meespelen is wat je hebt geleerd en meegekregen vanuit jouw opvoeding en cultuur, leren jezelf te accepteren, gezonder leren omgaan met emoties, ontdekken wat voor jou belangrijk is en waar jij je energie aan wilt besteden, en zoveel meer.

Wil je graag begeleiding bij dit proces? Zoek dan een HSP coach. Bij mij kun je zowel online als offline terecht. Vraag gerust een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan (online). Dit breng nieuwe inzichten en verplicht je verder tot niets.

Lieve groet,
Wendy de Kort
www.praktijkzienderogen.nl

P.s.: Je kunt een opname kopen van de Masterclass HSP en Emoties. Hoe ga jij als HSP om met intense emoties en hoe kun je ze leren uiten zonder er volledig door overspoeld te worden? En hoe kun je eventueel je kind(eren) hierbij ondersteunen? Klik hier voor meer informatie. Via die pagina betaal je overigens maar 17 euro ipv 37 euro. Ga snel kijken!

Ben je tevreden over Praktijk Zienderogen? Laat dan hier een Google review achter.


 Geloof niet alles wat je denkt - Eckhart Tolle

Is HSP onzin?

Is HSP onzin?

Naam document

Naam document

Naam document

 

Heb je meer hulp nodig?

Voeg hier contactgegevens of andere hulpbronnen toe voor het geval dat je bezoekers nog vragen hebben.