Supergevoelig, een zesde zintuig en alles intens beleven. Mooie eigenschappen zou je zeggen. Als de prikkels echter te heftig en te lang binnenkomen, dan loop je er op leeg.
Het kan zomaar zijn dat jij of je kind weleens heeft gehoord dat je ongezellig zou zijn. Als HSP ben je niet snel en vlot (volgens je omgeving). Als een ander nog lekker doorgaat, is de HSP vaak al ‘op’. Veel HSP’s dromen intens door alle indrukken die ze te verwerken hebben.
Een HSP past niet binnen het ideaalbeeld van onze samenleving. Men vindt je soms wat ‘typisch’. Of ‘vaag’. Je zou zomaar aan jezelf gaan twijfelen. Er is bij HSP zeker geen steekje los. Integendeel. Ze hebben veel te bieden.
Citaat uit het boek ‘Hoog Sensitieve Personen’ van Elaine N. Aron:
“Als je een HSP bent, is het moeilijk te vatten dat je beschikt over een bepaalde bijzondere vaardigheid (…). Over het algemeen valt het je op dat je minder lijkt te kunnen verdragen dan andere mensen. Je vergeet dat je hoort tot een groep die vaak heel veel creativiteit, inzicht, passie en zorgzaamheid heeft laten zien – zaken die door de maatschappij hooglijk gewaardeerd worden (…) Omdat mensen zonder deze eigenschap (de meerderheid) dat niet begrijpen, beschouwen ze ons al timide, verlegen, zwak of – de grootste aller zonden – ongezellig. Omdat we vrezen deze etiketten opgeplakt te krijgen, proberen we net als anderen te zijn. Maar dat leidt er weer toe dat we overvoerd en gestrest raken…”
Conclusie, ben en blijf vooral jezelf. Blijf luisteren naar je gevoel, want dat klopt altijd!
Lees je dit als ouder, zorg dan dat je het goede voorbeeld geeft aan je kind(eren). Zowel in woorden als in daden.
Vaak merk ik dat ouders (onbewust) niet uitdragen waar ze voor staan. Als jij bijvoorbeeld almaar over je grenzen laat gaan, is dat wat je je kind(eren) leert.
HSP hoeft niet lastig te zijn, als je maar snapt hoe het voor jou werkt.
Hieronder een opsomming van tips die jou (en je kind) kunnen helpen:
- Ga op zoek naar evenwicht tussen wat je wilt en kunt. Aron: ‘De moeilijkste opgave is misschien wel om te bepalen waar je jezelf moet beschermen en in hoeverre je jezelf voorzichtig vooruit moet dwingen.
- Neem je grenzen in acht en kom op voor jezelf, dat is een eerste voorwaarde om anderen te kunnen helpen.
- Werk aan je eigenwaarde, anders blijf je denken dat anderen het recht hebben over je grenzen te gaan.
- Zorg voor een regelmatig leven en luister goed naar je lichaam; ga naar bed als je slaap begint te krijgen (of de anderen dat nu ‘gezellig’ vinden of niet).
- Slaap af en toe eens bij (een HSP herstelt langzamer van een jetlag en heeft meer moeite met onregelmatige diensten).
- Verwijder je even uit het gezelschap. Ga de hond uitlaten. Loop naar de brievenbus of ga op het toilet zitten – met een krantje of doe gewoon je ogen even dicht.
- Even lekker huilen (zonder publiek) kan nodig zijn om overprikkeling kwijt te raken. Het lucht heerlijk op.
- Wil je (toch) graag naar dat feestje? Ga iets later (en doe eerst een dutje) of ga bijvoorbeeld eerder weg.
- Een lege maag heeft een groot effect op de HSP; op concentratievermogen en humeur. Eet dus op tijd en eet gezond.
- Plan je agenda niet te vol en bouw rusttijd in – houd ruimte om te kunnen schuiven, om dingen te ordenen en te overdenken; om wat te sudderen en uit het raam te kijken.
- Neem tijd voor meditatie.
Kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Schroom dan niet en schakel hulp in. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen.
Heel vaak krijg ik achteraf terug, als mensen al een traject doorlopen hebben, dit had ik veel eerder moeten doen. Het heeft mij zo geholpen, zoveel inzichten en herkenning!
Tot slot wil ik je nog wijzen op de vierdelige workshop hooggevoelige kinderen en emoties. Misschien is het iets voor jou.
Op deze pagina lees je er meer over: https://praktijkzienderogen.nl/sos-hooggevoelige-kinderen-en-emoties-4-delige-workshop/
Heb je vragen? Laat het dan zeker weten.
Lieve groet,
Wendy de Kort
P.s.: Iedere maand geef ik een online Masterclass over HSP en Emoties. Hoe ga jij als HSP om met intense emoties en hoe kun je ze gezond leren uiten? En hoe kun je eventueel je kind(eren) hierbij ondersteunen? Klik hier voor meer informatie.