Een paar weken geleden maakte ik de balans op tussen al mijn werkzaamheden, de tijd die daar in ging zitten en de vrije tijd die ik voor mijzelf nodig heb. Zeker als HSP! Die vrije tijd was er eigenlijk niet meer. Mijn werk zie ik ook als een hobby, iets wat ik heel erg graag doe, maar je kunt natuurlijk ook overdrijven .
Vandaar de keuze om alle (!) social media van mijn telefoon te halen en te stoppen met standaard wekelijks voor content te zorgen (nieuwsbrief, artikelen, podcast en dagelijks posten op social media). Een keuze die ik best spannend vond om te maken, maar waar ik uiteindelijk erg blij mee ben.
Vandaag wel weer een nieuwsbrief, eentje van Hoogsenstief.nl. Gewoon als kopie, te waardevol namelijk om niet te delen.
Van valkuil naar kwaliteit
Steeds vaker verschijnen er verhalen over de mooie kanten van hoogsensitief zijn. Hoe fijn het is om een ander goed aan te voelen, hoe werken makkelijker wordt omdat je zoveel details en het grote plaatje ziet, en hoe oplossingen en ideeën zomaar naar boven komen. Dat klinkt heel mooi, maar soms kun je je ook afvragen; hoe dan?! Want als een golf van emoties, overprikkeling en piekeren voor jou dagelijkse realiteit zijn is het soms lastig te geloven dat het ook anders kan zijn.
Inzicht is het begin van verandering
Dat er tegenwoordig veel informatie beschikbaar is over hoogsensitiviteit is een groot voordeel. Lees je in! Deze kennis helpt je om de eigenschap beter te begrijpen en om het uit te kunnen leggen aan de mensen om je heen. Lees ook de ervaringen van andere HSP. De herkenning van dagelijkse situaties en hoe zij ermee omgaan kan extra ondersteunend voor je zijn.
Breng, met die kennis in gedachten, je eigen gevoeligheid in kaart. Doe een test om te begrijpen waar je gevoelig voor bent. En zoek uit hoe die gevoeligheid zich bij jou uit. Ontdek over welke andere eigenschappen je beschikt; introvert/extravert, voorkeur voor nieuwe uitdagingen/routines. Kijk nieuwsgierig en zonder oordeel naar hoe je reageert in situaties, wat je doet of zegt en waar jij vastloopt of spanning ervaart. Een goed beeld van jezelf is een belangrijke eerste stap.
Wat is jouw talent?
Door het lezen van alle feiten en verhalen kom je erachter dat jouw hoogsensitieve brein anders werkt dan dat van niet-hoogsensitieve personen. Dat geeft je van nature een aantal talenten die je (verder) kunt ontwikkelen:
- Subtiele waarneming~ omgeving goed kunnen lezen
- Aandacht voor detail~ je ziet dingen die anderen ontgaan
- Genieten van kleine dingen~ opladen door eenvoudige dingen
- Het grote geheel zien~ je ziet verbanden die anderen niet zien
- Weloverwogen~ je ziet zaken van alle kanten en bent zorgvuldig
- Creatief denken~ je komt met oplossingen die nieuw zijn
- Empathie~ je voelt anderen aan en begrijpt hun perspectief
- Zorgzaamheid~ je bent zorgzaam voor de ander
- Verantwoordelijkheidsgevoel~ je voelt je verantwoordelijk voor het eindresultaat
- Aandacht belang groep~ je ziet wat een ieder nodig heeft en zorgt dat de sfeer goed blijft
- Zelfreflectie~ je ziet waar je jezelf kunt verbeteren
- Sterke intuïtie~ je vertrouwt je eigen gevoel en ingevingen en kan die inzetten
Oefening
Maak een lijstje van de dingen die je lastig vindt aan je hoogsensitiviteit. Dat kan bijvoorbeeld zijn: perfectionistisch zijn en alles tot in detail willen weten of voorbereiden. Of overspoeld worden door de emoties van een ander. Kijk nu eens of je in de dingen die jij als lastig ervaart, één van de bovengenoemde talenten kunt herkennen. Bijvoorbeeld:
*Perfectionisme / ik heb oog voor details, ik ben weloverwogen en denk eerst na over kansen en risico’s, ik kan subtiel waarnemen.
*Overspoeld worden door emoties / ik ben empathisch, ik heb aandacht voor het belang van de groep/team en zorg graag voor een goede sfeer, ik ben zorgzaam.
Soms zijn er kwaliteiten die in je werk niet zo goed tot uiting komen of spanning opleveren, maar op een ander gebied als relatie, vriendschap of zorg een pluspunt blijken te zijn.
De volgende stap?
Met al deze kennis ben je er nog niet. Iets weten is nog niet hetzelfde als iets kunnen doen. Dat is niet zo vreemd. Het is gewoon lastig om iets te doen wat je zelf nog nooit eerder hebt ervaren of wat je nog nooit iemand anders hebt zien voordoen. Het is het spanningsveld tussen het hoofd dat het weet, en de rest van het lichaam dat het mag durven doen.
Wat kan meespelen is wat je hebt geleerd en meegekregen vanuit jouw opvoeding en cultuur, leren jezelf te accepteren, gezonder leren omgaan met emoties, ontdekken wat voor jou belangrijk is en waar jij je energie aan wilt besteden, en zoveel meer.
Wil je graag begeleiding bij dit proces? Zoek dan een HSP coach. Bij mij kun je zowel online als offline terecht. Vraag gerust een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan (online). Dit breng nieuwe inzichten en verplicht je verder tot niets.
Lieve groet,
Wendy de Kort
www.praktijkzienderogen.nl
P.s.: Je kunt een opname kopen van de Masterclass HSP en Emoties. Hoe ga jij als HSP om met intense emoties en hoe kun je ze leren uiten zonder er volledig door overspoeld te worden? En hoe kun je eventueel je kind(eren) hierbij ondersteunen? Klik hier voor meer informatie. Via die pagina betaal je overigens maar 17 euro ipv 37 euro. Ga snel kijken!
Ben je tevreden over Praktijk Zienderogen? Laat dan hier een Google review achter.