fbpx
Logo Praktijk zienderogen

Omgaan met intense emoties

Als je hooggevoelig bent dan ervaar je emoties intenser dan iemand die niet hooggevoelig is. Veel hoogsensitieve personen (HSP) hebben dan ook een ingewikkelde relatie met emoties.

Prettige emoties zijn meestal niet het probleem. Echter emoties als verdriet, angst, schaamte of woede worden lastiger toegelaten. Laat staan dat je ze deelt met je omgeving.

Hoe ga jij als HSP om met intense emoties en hoe kun je ze leren uiten zonder er volledig door overspoeld te worden? En hoe kun je eventueel je kind(eren) hierbij ondersteunen?

Om je dat uit te leggen geef ik elke maand online de Masterclass HSP en emoties. Klik hier voor meer informatie. Via die pagina betaal je slechts 17 euro ipv 37 euro.

Hoe jij omgaat met emoties wordt al gevormd als je heel jong bent. Werd je bijvoorbeeld gesust als je verdriet had? Of kreeg je misschien een snoepje als je lief was en niet huilde of boos was. Misschien werd je op de middelbare school uitgelachen als je moest huilen.

Dit zijn nog best simpele voorbeelden van ervaringen die direct te maken hebben met het uiten en voelen van emoties. In ons hele leven maken we dingen mee die impact op ons hebben. Dat heeft iedereen. Al die ervaringen bepalen hoe jij reageert op een gebeurtenis.

Als HSP is je belevingswereld intens. Hierdoor kan het soms echt voelen alsof je overspoeld wordt door je emoties. Het bepaalt je stemming en soms controleert het je hele dag. Daarbij ben je een diepe denker en zal een gebeurtenis nog lang ‘doormalen’.

Dit alles heeft invloed op je energie. Een gevolg kan zijn dat je ervoor kiest om emoties niet meer te voelen, je leert jezelf aan om pijn te vermijden. Je probeert je gevoel weg te stoppen. Fijn voor even, maar op de lange termijn werkt dit niet. Je krijgt er gegarandeerd last van.

Vergelijk het maar met een bal die je onder water houdt. Dat hou je niet eeuwig vol. Op een gegeven moment ‘ontploft’ er iets en zal de uiting van je emotie altijd heftiger zijn dan wat bij de situatie past.

Bij hooggevoelige kinderen zie je dat bijvoorbeeld als ze zich ergens (voor hun gevoel) in moeten houden. Niet zichzelf kunnen zijn. Op een ander moment zal er dan een ‘ontploffing’ ontstaan. Ogenschijnlijk om niks. De oorzaak ligt dan dus echter al in het verleden.

En eerlijk is eerlijk. Bij mijzelf herken ik het soort situaties natuurlijk ook. Ergens mijzelf niet uiten en vervolgens om niks ontploffen. Vaak is dat dan thuis, een veilige plek. Man en kinderen begrijpen er dan helemaal niets van. Sinds ik snap hoe het werkt, gebeurt dit gelukkig niet snel meer.

Herken je bovenstaande voor jezelf, je kind(eren) of bijvoorbeeld als leerkracht? Zou je inzicht willen hoe daar anders mee om te gaan? Luisteren dan een keer online mee tijdens de Masterclass. Elke eerste woensdag van de maand wordt er eentje gegeven.

Hierbij nogmaals de link naar de pagina met uitgebreide informatie over de Masterclass en maar liefst 20 euro korting! https://praktijkzienderogen.nl/aanbod-masterclass/.

Er is elke maand plek voor 8 personen. Ik hou de groep bewust klein. Wacht dus niet te lang. Klik hier om direct aan te melden.

Fijne dag! 
Wendy de Kort

Wil je meer weten over hooggevoelige kinderen en emoties? Dan is de 4-delige workshop misschien iets voor je. Klik hier als je er meer over wilt lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Praktijk Zienderogen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches