fbpx
Logo Praktijk zienderogen

Kwaliteiten als HSP

Er wordt veel gezegd en geschreven over de nadelen van HSP. Je bent waarschijnlijk snel overprikkeld en omgaan met emoties vind je lastig. 

Vorige week schreef ik over HSP en emoties. Ondertussen nam ik er ook een podcast over op. Klik
hier om te luisteren. 

Tijdens coaching merk ik vaak dat nog niet alle emoties er mogen zijn van degene tegenover mij. Daar gaan we dan eerst mee aan de slag. Mogen voor jou al die lastige gevoelens er zijn? Durf je ze echt te voelen in je lichaam? Weet je hoe je ze kunt uiten? Je kunt niet verder zonder dat proces te doorlopen. En dan is het fijn als je daar hulp bij hebt. Iemand die zonder oordeel meekijkt en jou kan begeleiden in dat wat nodig is.

Op de website vind je ook een pagina over Hoogsensitieve Kinderen en Emoties. Neem daar gerust eens een kijkje als je meer wilt weten: https://praktijkzienderogen.nl/hoogsensitieve-kinderen-en-emoties/.

Vandaag vertel ik graag over de voordelen van HSP. Als je er last van hebt dat je HSP bent, dan kan het fijn zijn om de voordelen te zien. Ik kan je wel vertellen hoe je beter met prikkels om kunt gaan, maar wat heb je daar dan aan? Waar zou je dat voor doen?

Hieronder een opsomming van enkele voorbeelden waar jij waarschijnlijk heel erg goed in bent (mits er geen sprake is van overprikkeling). Het kan zijn dat jij het allemaal als normaal beschouwt, maar weet dat er een hele grote groep is die anders in elkaar zit (zo’n 80%).

Kwaliteiten HSP:

  • Goed in beeld wat risico’s zijn en gevaar signaleren.
  • Goed overzicht over het geheel.
  • Veel opmerken en de kleinste details waarnemen.
  • Betrokkenheid en inlevingsvermogen.
  • Het beste in anderen naar boven halen.
  • Reflecterend vermogen.
  • Alles doordenken, analyseren en inventariseren.

Met de kracht van jouw HSP brein ben je wel heel erg veel met je hoofd bezig. Mede door het intensief verwerken van alle lichamelijke en mentale prikkels zoals emoties en gedachten. Als HSP woon je soms in je hoofd. Je voelt dan niet meer aan je lijf wanneer je een grens bereikt en gaat er dan sneller overheen.

Voor een HSP is het dan ook zeker van belang om te zorgen voor zelfzorg. Nog meer dan voor de niet HSP. Je hebt het nodig om terug bij jezelf te komen. Er mag een goede balans zijn tussen inspanning en ontspanning. Je mag leren luisteren naar alle signalen die je lichaam geeft.

Om de voordelen (weer) te kunnen zien is het goed om meer uit je hoofd te komen. Zodat je weer kunt voelen wat goed voor je is en wat je nodig hebt om je zo te voelen. Uit ervaring weet ik dat het lastig kan zijn om iets te vinden wat je past. Enkele kwaliteiten kunnen je hierbij behoorlijk in de weg zitten. Denk bijvoorbeeld aan het over analyseren van een bepaalde hobby, zou het wel wat zijn, welke mensen komen er, kan ik het wel en ga zo maar door. Allemaal belemmeringen die je niet verder helpen aan een nieuwe hobby.

Om die reden ben ik op zoek gegaan naar iets waarbij voor mijn gevoel iedereen zich fijn kan voelen. En ook waar er mogelijkheden zijn om die HSP wat extra ruimte te geven in zijn of haar zoektocht. Samen met Onss Createlier in Oss gaan we binnenkort van start met een HSP atelier. Creatief bezig zijn met gelijkgestemden. Je mag vooral jezelf zijn en ontdekken hoe jij je het prettigste creatief kunt uiten.

Het wachten is nog op drie deelnemers, misschien iets voor jou? Of ken je iemand waar het wat voor is? Samen overleggen we de dag en tijd. Je kiest sowieso eerst voor een kennismakingsles, kosteloos en dan zit je nog nergens aan vast.

Kom je uit de buurt van Oss en wil je alvast meer informatie? Of ben je al meteen enthousiast? Stuur dan nu meteen een bericht: https://praktijkzienderogen.nl/contact/.

Is er iets anders wat je graag wilt bespreken? Neem dan ook gerust vrijblijvend contact op. Ik ga graag met je in gesprek om uit te leggen wat ik voor je kan betekenen. Ik ben er voor jou en je HSP!

Graag tot ziens bij Praktijk Zienderogen. Maak er een mooie dag van!

Warme groet,

Wendy de Kort

www.praktijkzienderogen.nl

P.s.: Twijfel je of je een hoogsensitief persoon bent? Klik dan hier voor een test.

P.s.: Wil je graag op eigen uur en tijd de Masterclass Omgaan met Emoties kijken? Klik hier voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Praktijk Zienderogen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches