Extreem gevoelig voor harde geluiden, felle lichten, het eenvoudig overnemen van andermans emotie of een kamer inlopen en meteen voelen dat er een sfeertje hangt. Herkenbaar? Dan bestaat er een kans dat je HSP bent.
HSP staat voor Hoog Sensitief Persoon en betekent dus dat iemand extra gevoelig is en daardoor prikkels anders verwerkt. Dat is overigens geen aandoening, maar gewoon iets wat je bent. Mensen die HSP zijn, ervaren de buitenwereld intenser, ze pikken emoties van anderen sneller op en ze kunnen zich uitgeput voelen door die emoties. Vaak hebben deze mensen ook meer tijd nodig om alleen te zijn en zich op te laden.
Uit het boek Hoogsensitief van Elke van Hoof blijkt dat 1 op de 5 mensen hoogsensitief is. Het lijkt een beetje een modeding, HSP zijn. Als je het zelf niet bent, dan je neef of je beste vriendin wel. Hoe dat komt? Volgens Elke van Hoof ligt dat eraan dat de term eerder nog niet bestond. Het werd verpakt in andere namen. De eerste onderzoeker die het had over hoogsensitieve personen, was de Zwitserse theoloog Eduard Schweingruber in de jaren ’30. Hij had het over ‘Sensiblen Menschen’, die – met de kennis van nu – voldoen aan de persoonlijkheidskenmerken van een HSP.
Toch is de term ‘hoogsensitief’ pas in 1996 voor het eerst gebruikt, door de Amerikaanse psycholoog Elaine Aron. Klik hier om te ontdekken of jij of je kind(eren) hoogsensitief zijn.
Vanuit de wetenschap is er helaas nog weinig interesse. Wereldwijd zijn er in al die jaren slechts 70 studies naar gedaan. Als onderzoekers zo weinig interesse tonen, ga je twijfelen of het wel echt bestaat. Is het gewoon een label of excuus voor mensen die een beetje extreem reageren? Maar het bestaat wel degelijk. MRI-scans van 2000 volwassenen laten duidelijk zien dat in sommige situaties bij een HSP meer hersengebieden in werking worden gezet dan bij niet-HSP. De onderzoekers zagen een groot verschil in de hersenverwerking en konden concluderen dat mensen met HSP de wereld daadwerkelijk anders beleven.
Judith Homberg van Radboudumc legt in dit filmpje uit wat er gebeurt in het brein van een hoogsensitief iemand?
Als inderdaad 1 op de 5 mensen HSP is, komt dat neer op meer dan 3 miljoen (!) Nederlanders. En da’s een hoop. Toch vinden veel mensen het lastig ‘toe te geven’ dat ze HSP zijn. Het wordt ‘aanstellerig’ genoemd of gezien als last. Maar dat hoeft niet zo te zijn.
“Het maakt mij wie ik ben, het is iets waardevols. Ik weet bijvoorbeeld dat ik een onwijs attente vriendin ben en altijd aan ze denk. Ik zou het dan ook tekort doen als ik zou zeggen dat het me beperkt. Ik zie het als er iets met iemand aan de hand is en daardoor weet ik hoe ik me op moet stellen dan kan ik de juiste vragen stellen. Daardoor kan ik hele mooie gesprekken hebben met mensen.” Geen last, maar een lust dus.
Wil jij dat ook graag? HSP als kracht ervaren ipv als last? Voor jezelf of voor je kind(eren). Neem dan contact met mij op. In een gratis en geheel vrijblijvend online contactmoment bespreken we wat ik voor je kan betekenen.
HSP hoeft niet lastig te zijn, als je maar begrijpt hoe het voor jou werkt.
Dit artikel is ook terug te luisteren als podcast.
Fijne dag en graag tot ziens bij Praktijk Zienderogen.
Lieve groet,
Wendy de Kort
www.praktijkzienderogen.nl
P.s.: Je kunt een opname kopen van de Masterclass HSP en Emoties. Hoe ga jij als HSP om met intense emoties en hoe kun je leren om deze te uiten zonder er volledig door overspoeld te worden? En hoe kun je eventueel je kind(eren) hierbij ondersteunen? Klik hier voor meer informatie. Via die pagina betaal je overigens maar 17 euro ipv 37 euro. Ga snel kijken!
Ben je tevreden over Praktijk Zienderogen? Laat dan hier een Google review achter.e