fbpx
Logo Praktijk zienderogen

HSP wat moet ik ermee?

Gelukkig hoor je steeds vaker over HSP. 
High Sensitive Person, oftewel Hoog Sensitieve Persoon. Hooggevoelig en hoogsensitief zijn andere benamingen voor hetzelfde. Indigo- en nieuwetijdskinderen hoor je ook wel eens.

Een hoogsensitief persoon (HSP) neemt subtieler waar en verwerkt informatie diepgaander dan niet HSP. Geuren, geluiden en licht komen sterker bij je binnen. Ook voel je stemmingen en emoties van anderen goed aan.

Als HSP heb je veel kwaliteiten. De typische kenmerken kunnen je echter ook behoorlijk in de weg zitten. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van: 

 • Gevoelig voor meningen van anderen
  Je wilt vooral conflicten voorkomen en stelt daarmee een ander belang boven dat van jezelf.
 • Moeite met het aangeven van grenzen
  Je hebt een groot empathisch vermogen. Je denkt mee voor de ander en voelt aan hoe fijn het voor diegene is als je ja zegt.
 • Vermoeidheid
  Je belevingswereld is intens. Alles komt krachtiger binnen en dat heeft invloed op je energie.
 • Snel overprikkeld
  Je hebt meer tijd voor jezelf nodig. De wereld overweldigd je en daar moet je van bijkomen.
 • Verkeerd begrepen worden
  Je hersenen werken anders: hersenscans hebben aangetoond dat er meer hersengebieden actief zijn.
 • Besluiten nemen
  Je wilt eerst het geheel overzien en kansen en risico’s zorgvuldig afwegen.
 • Meer tijd nodig
  Je denkt dieper over dingen na en dat kost tijd. Informatie dringt soms pas later door.
De kunst als HSP is om jezelf goed te leren kennen. Veel HSP volwassenen zijn weggeraakt van zichzelf. Ze kunnen ontzettend goed voor iedereen zorgen, maar vergeten daarbij zichzelf.

Als ik tijdens een coachsessie vraag ‘wat vind je leuk of waar word je blij van’, dan wordt het vaak stil. Je bent niet gewend dat het om jou gaat. Toch is dat waar de sleutel voor je geluk ligt; goed voor jezelf zorgen. Meer nog dan een niet HSP.

Dus terug naar de basis: Wie ben jij? Wat heb jij nodig? Of je kind, die staan daar vaak nog veel dichterbij.

Wil je hulp? Voor jezelf of voor je kind(eren)? Kijk dan eens op de website wat ik je kan bieden, Er zijn verschillende mogelijkheden.

Wist je al dat er ook een besloten Facebookpagina is EN een podcast? Beide met de naam: HSP wat moet ik ermee? Dan kun je zelf eventueel alvast op ontdekking wat je nodig hebt of wat jou of je kind het beste past.

Een (online) kennismakingsgesprek kan natuurlijk ook. Dat is altijd gratis en geheel vrijblijvend. Ik denk graag mee wat mogelijk is en jou of jullie als gezin kan helpen.

Hulp vragen is best wel een ding voor een HSP. I know. Toch wil ik je uitnodigen om het eens te proberen. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen. Ik ben er voor jou en je HSP!

HSP hoeft niet lastig te zijn, als je maar begrijpt hoe het voor jou werkt…

Lieve groet,
Wendy de Kort

 

P.s.: Je kunt een opname kopen van de Masterclass HSP en Emoties. Hoe ga jij als HSP om met intense emoties en hoe kun je ze leren uiten zonder er volledig door overspoeld te worden? En hoe kun je eventueel je kind(eren) hierbij ondersteunen? Klik hier voor meer informatie. Via die pagina betaal je overigens maar 17 euro ipv 37 euro. Ga snel kijken!

 

Ben je tevreden over Praktijk Zienderogen? Laat dan hier een Google review achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Praktijk Zienderogen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches