fbpx
Logo Praktijk zienderogen

HSP als kracht. Hoe ervaar je dat?

Als je goed voor jezelf zorgt, biedt hoogsensitiviteit mooie kansen.

​​
Hoogsensitiviteit is een wetenschappelijk aangetoond persoonlijkheidskenmerk. Dat betekent dat je HSP bent of niet: je kunt het dus niet worden.

Het lijkt erop dat niet-HSP’s een soort filter hebben in het informatieverwerkingssysteem. Bij een HSP ontbreekt dat filter of het is dunner, daar is de wetenschap nog niet over uit. Er komt dus relatief veel informatie binnen en die moet allemaal worden verwerkt. Daardoor kun je sneller moe of emotioneel worden.

Voor Elke van Hoof, een expert op het gebied van hooggevoeligheid, is genoeg slaap, beweging en gezonde voeding de basis. Zelfzorg, noemt zij dat. ‘Als ik moe ben, ontploft mijn hoofd bij de minste of geringste overprikkeling. Ik krijg hoofdpijn en sta minder positief in het leven. Dat herkent iedereen wel, maar bij mij als HSP gebeurt dat sneller dan gemiddeld. Dit is enorm herkenbaar voor mij. Hoe is dat voor jou?

Als HSP ben je meestal analytisch sterk en goed in het samenbrengen van mensen. Daardoor kun je heel succesvol zijn in bijvoorbeeld relaties en je werk. Een omgeving zonder overprikkeling is daarbij wel van belang, want anders kan het leiden tot over-emotionele reacties.

Je kunt dan in extremen gaan denken: ik doe het ook nooit goed, dit wordt niks, iedereen vindt me stom. Je voelt je boos, moe, verdrietig en gaat piekeren. Niet gek dus dat onderzoek aantoont dat angststoornissen, depressies en burn-out vaker voorkomen bij hoogsensitieve personen.

Gelukkig hoef je geen negatieve effecten van je hoogsensitiviteit te ervaren – als je die overprikkeling maar voor blijft. Vermijd bijvoorbeeld situaties waarvan je weet dat ze vermoeiend zullen zijn. Of accepteer de gevolgen, maar neem wel genoeg hersteltijd. Ook als je omgeving dat overdreven vindt.

HSP hoeft niet lastig te zijn, als je maar begrijpt hoe het voor jou werkt.

Tot slot nog enkele tips van Elke van Hoof:

Schrijf op wat er deze week of maand op de agenda staat aan leuke en minder leuke prikkels. Zoals een groot feest, een gesprek met je leidinggevende, het regelen van een reis of een spannende date.

Bouw per dag altijd even hersteltijd in. Een moment voor jezelf: een kwartiertje theedrinken in de zon, een halfuurtje doorwandelen of iets eerder naar bed met een boek. Iets dat je rustig maakt en je tijd geeft alle prikkels van die dag te verwerken.

Schrijf ook je eigen oplaadmomenten op. Zoals een paar uur offline, een massage of een lunchwandeling. Probeer deze week elk dag zo’n momentje te kiezen uit je lijst.

Sta tot slot eens stil bij wat je overprikkeld maakt. Schrijf erbij hoe je dit kunt voorkomen. Bijvoorbeeld: Overprikkeld door reizen met de trein tijdens de spits. Voornemen: Ik neem eens per week de auto of ga wat eerder/later naar mijn werk om de drukte te mijden.

Ben jij HSP? Klik hier voor een test.

Wist je al dat er een besloten Facebookpagina EN een podcast van Praktijk Zienderogen is? Beide met de naam: HSP wat moet ik ermee?

Op deze pagina vind je enkele keuzes binnen mijn aanbod. Op die pagina lees je ook waarom je als HSP soms een coach nodig kunt hebben.

Hulp vragen is best wel een ding voor een HSP. I know. Toch wil ik je uitnodigen om het eens te proberen. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen. Ik ben er voor jou en je HSP!

Een (online) kennismakingsgesprek is altijd gratis en geheel vrijblijvend. Ik denk graag mee wat mogelijk is om jou of jullie als gezin te helpen.

Maak er een mooie dag van en Alaaf voor het zuiden van het land 😊.

Lieve groet,
Wendy de Kort
www.praktijkzienderogen.nl

P.s.: Je kunt een opname kopen van de Masterclass HSP en Emoties. Hoe ga jij als HSP om met intense emoties en hoe kun je ze leren uiten zonder er volledig door overspoeld te worden? En hoe kun je eventueel je kind(eren) hierbij ondersteunen? Klik hier voor meer informatie. Via die pagina betaal je overigens maar 17 euro ipv 37 euro. Ga snel kijken!

Ben je tevreden over Praktijk Zienderogen? Laat dan hier een Google review achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Praktijk Zienderogen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches