fbpx
Logo Praktijk zienderogen

Hoe werkt het HSP brein?

Zie jij vooral je kwaliteiten of je valkuilen? Zie jij jezelf als besluiteloos of weloverwogen? Als iemand die snel overweldigd raakt door emoties of als iemand met een groot inlevingsvermogen?

De eigenschap HSP kent veel kwaliteiten. Als je deze bij jezelf leert herkennen is het makkelijker om uit je valkuilen te blijven. Esther Bergsma schreef er een blog over en daar heb ik eea voor jou uitgehaald.

Als HSP denk je anders dan iemand die niet hoogsensitief is. Daardoor kun je je onbegrepen voelen. Misschien heb je je zelfs weleens afgevraagd of je wel normaal denkt?

De kern is dat je als HSP informatie anders verwerkt. De werking van de hersenen van een HSP verschilt op alle drie de stadia van informatieverwerking: opmerken, verwerken, reageren.

Esther heeft dat weergegeven in bovenstaande afbeelding. Het kan een opluchting voor je zijn om te snappen hoe het voor jou werkt. Je bent zeker niet raar, hooguit anders.

Het hoogsensitieve brein in het kort (de cijfers verwijzen naar de tekening):

  1. HSP bemerken subtiele details
  2. Zien het grote geheel
  3. Integratie info binnen/buiten lichaam
  4. Analyse kansen en risico’s
  5. Interpreteren sociale setting
  6. Bepalen mogelijke acties
  7. Reactie intenser (emoties en stress)
  8. Zelfreflectie

Je vraagt je nu misschien af, of niet-hoogsensitieve mensen dit dan allemaal niet doen? Deels wel. Het grote verschil zit hem in de intensiteit waarmee hoogsensitieve mensen informatie verwerken en de diepgaandheid waarmee ze elke situatie aanpakken.

Over het algemeen schakelen hoogsensitieve mensen meer hersengebieden in bij het uitvoeren van een taak. Ze halen als het ware bij elke taak of situatie hun hele gereedschapskoffer erbij. Waar anderen vertrouwen op de schroevendraaier die ze toevallig in handen hebben, pakt een hoogsensitief persoon alle instrumenten erbij. Ook blijven ze nog lang na de gebeurtenis overdenken welk gereedschap betere resultaten had opgeleverd.

Die ‘complete aanpak’ levert veel op, maar is ook vermoeiend. De kwaliteit kan dus doorschieten in een valkuil. En daar zit precies de uitdaging van hoogsensitieve personen.

Wil je het volledige artikel van Esther Bergsma lezen? Klik dan hier.

Wil je graag leren over jouw HSP? Meer inzicht om jezelf te begrijpen? Minder valkuilen en meer kwaliteiten beleven? Misschien is de training ‘Ik & mijn HSP’ dan iets voor jou. Of wellicht heb je wat anders nodig?

Op deze pagina vind je enkele keuzes binnen mijn aanbod. Op die pagina lees je ook waarom je als HSP soms een coach nodig kunt hebben. Neem gerust contact op voor meer info.

Lieve groet,
Wendy de Kort

P.s.: Je kunt een opname kopen van de Masterclass HSP en Emoties. Hoe ga jij als HSP om met intense emoties en hoe kun je ze leren uiten zonder er volledig door overspoeld te worden? En hoe kun je eventueel je kind(eren) hierbij ondersteunen? Klik hier voor meer informatie. Via die pagina betaal je overigens maar 17 euro ipv 37 euro. Ga snel kijken!

Ben je tevreden over Praktijk Zienderogen? Laat dan hier een Google review achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Praktijk Zienderogen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches