fbpx
Logo Praktijk zienderogen

Hoe voorkom je overprikkeling?

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

Ben jij of je kind hoogsensitief en regelmatig overweldigd door het leven? Ben je soms moe en geïrriteerd omdat alles te veel is? Waarschijnlijk heb je dan te maken met overprikkeling. De meest waardevolle oplossing is om bewust te worden van de reden.

Wat is overprikkeling?

Als je hooggevoelig bent dan komt er meer informatie bij je binnen. Je verwerkt informatie intenser dan iemand die niet hooggevoelig is. De ervaring en beleving van je emoties en gedachten is ook intenser. Als je maar doorgaat en steeds prikkels binnenkrijgt en te weinig tijd neemt om al die prikkels te verwerken dan raak je overprikkeld. Overprikkeling betekent dat je over je grens heen gaat van hoeveel prikkels je kan hebben.

De symptomen van overprikkeling zijn onder andere irritatie, kort lontje, slecht slapen en vermoeidheid. Als je over een lange periode te veel prikkels binnen krijgt dan kun je er ook fysieke en geestelijke klachten van krijgen zoals een burn-out, depressie, maag- en darmklachten, allergieën, gewrichtsklachten, hoofdpijn en migraine.

Accepteren dat je hooggevoelig bent

De eerste stap om overprikkeling te voorkomen is het accepteren dat je hoogsensitief bent. Het werkt niet om je anders voor te doen, je gevoeligheid weg te stoppen om harder te worden. Dit kost alleen maar heel veel energie en je raakt hierdoor juist overprikkeld. Belangrijk is om te onderzoeken waardoor je overprikkeld raakt. Vaak word je geleefd door de dag en ben je je niet eens zo bewust van de werkelijke oorzaak van overprikkeling.

Onderzoeken waardoor je overprikkeld raakt

Een hele goede tip is om een maand lang iedere dag bij te houden wat je doet. Dit kun je ook voor je kind doen. Welke situaties, mensen en gebeurtenissen kosten je energie? Neem je voldoende tijd om weer op te laden? Doe je ook dingen die je energie geven? Hoe goed zorg je voor jezelf? Slaap je voldoende, eet je gezond, drink je voldoende water? Zorg je net zo goed voor jezelf als voor anderen?

Het bijhouden van dit soort dingen geeft je inzicht in jouw patronen en jouw gebruiksaanwijzing. Wat kan er beter, wat kun jij veranderen in jouw leven om meer balans te krijgen en ervoor te zorgen dat je niet of minder overprikkeld raakt? Met alleen inzicht verandert er niets. Zorg voor voldoende momenten waarop jij of je kind kan ontladen en opladen, zodat er meer balans ontstaat.

Waar je aandacht is, is je energie

Als HSP ben je je heel bewust van je omgeving. Bewust en onbewust ben je met je aandacht naar buiten gericht. Waar je aandacht is, is je energie. Als je dus veel met je aandacht buiten jezelf bent, dan is je energie ook heel erg verspreid. Je raakt versnipperd als het ware. Ook dit kan ervoor zorgen dat je eerder overprikkeld raakt, omdat je met je aandacht meer informatie naar je toe haalt uit je omgeving. Wat helpt is om je aandacht naar binnen te richten. Dit doe je al door bijvoorbeeld even je ogen te sluiten en met je aandacht je ademhaling te volgen.

Je energie begrenzen

Wat je ook kunt doen is een oefening om je energieveld, je aura heel bewust te begrenzen. Hiervoor zijn legio meditaties beschikbaar op Internet. Meditatie helpt je sowieso om je weer op te laden en te ontladen. Je kunt meditatie preventief inzetten om overprikkeling te voorkomen. Het helpt ook heel erg goed als je al overprikkeld bent. Het kan je een gevoel van bescherming geven en jouw eigen energie en aandacht versterken.

Voor bovenstaande informatie heb ik gebruik gemaakt van een artikel van Jolanda Hoogkamer.

Na de zomervakantie, op woensdag 7 september (20.00 uur – 21.30 uur), is er weer de online introductieworkshop Kinderen en Emoties. Want HSP hoeft niet lastig te zijn, als je maar begrijpt hoe het werkt! De introductieworkshop helpt je daar enorm bij. Klik hier om direct jouw plek te reserveren.


ONLINE WORKSHOP KINDEREN EN EMOTIES
Ben jij een ouder, opvoeder of werk jij met kinderen? Dan is de workshop absoluut een aanrader.

Waarom deze workshop?
Omdat kinderen nog moeten leren omgaan met emoties en jou daarbij nodig hebben. Opvoeden is ruimte geven aan emoties én grenzen aan gedrag. Dat is het motto van de workshop.

Het is onze taak om kinderen te leren omgaan met emoties. Om ze te helpen en te ondersteunen. Weet jij soms ook niet meer hoe je nou het beste kunt reageren op al die emoties? Lijkt jouw aanpak alleen maar averechts te werken? Met de concrete tips en handvatten uit deze workshop leer jij je kind (en jezelf) beter begrijpen en weet je hoe je voortaan kunt reageren op lastig gedrag. Op zo’n manier dat je je kind kunt helpen bij het leren omgaan met zijn emoties. Je ervaart direct meer rust en minder strijd!


De workshop is interactief en inspirerend. Binnen anderhalf uur weet jij hoe je prettiger met de emoties van kinderen om kunt gaan. Als deelnemer sluit je de workshop af met eyeopeners en concrete handvatten.

Er is online plek voor maximaal acht deelnemers. Je betaalt slechts 15 euro voor anderhalf uur aan waardevolle informatie. Klik hier om jouw plek alvast te reserveren.

Na betaling ontvang je een uitnodiging via Zoom waarmee je op 7 september online aanwezig kunt zijn.

Reacties van deelnemers die de introductieworkshop gevolgd hebben:


“Elke ouder zou deze workshop over Kinderen en Emoties moeten volgen. Wat een eye-openers! Super waardevol en leerzaam. De tips zijn erg praktisch en voor iedereen meteen toe te passen. Wat een leuke avond”


“Wat heerlijk om te voelen dat ik niet die enige ben die worstelt en wat fijn dat ik nu meer weet om mijn kids te kunnen helpen. Super interessant, leerzaam en geeft in bepaalde mate ook rust”


Wil je je opgeven voor deze online workshop op woensdag 7 september? Ga dan meteen naar de website:
https://praktijkzienderogen.nl/product/introductieworkshop-sos-kinderen-en-emoties-online/

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan zeker weten. Je kunt altijd vrijblijvend een bericht sturen via: https://praktijkzienderogen.nl/contact/ 

Nog een fijne dag!

Warme groet,

Wendy de Kort
www.praktijkzienderogen.nl


P.s.: Wil jij de Masterclass HSP & Emoties als opname aanschaffen? Kijken waar en wanneer het jou uitkomt?
Je krijgt onder andere info over het omgaan met intense emoties. Hoe kun je deze op een prettige manier leren uiten?
HSP hoeft niet lastig te zijn en daar helpt deze Masterclass je vast en zeker bij! Klik hier voor meer informatie.Ben je tevreden over Praktijk Zienderogen? Klik dan hier om een Google review achter te laten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Praktijk Zienderogen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches