fbpx
Logo Praktijk zienderogen

Problemen in communicatie als HSP

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

Waar loop je als HSP tegenaan in de communicatie met een niet-HSP?

Een tijd terug was daar een artikel over. Zo enorm herkenbaar. HSP coach Maaike Cruijsen gaf uitleg waarom je bepaalde communicatieproblemen ervaart als HSP. Inclusief tips om er mee om te gaan. Ik deel het graag met je!

1. Ik heb tijd nodig om dingen te verwerken
Frederika: “De mensen om mij heen snappen niet dat ik niet zomaar over dingen heen kan stappen. Of naast me neer kan leggen. Ik heb tijd nodig om het te verwerken en te relativeren.”

Uitleg: De diepgaande verwerking is kenmerkend voor hoogsensitiviteit. Naast jezelf die tijd en ruimte te geven is het belangrijk dat een niet-HSP in jouw omgeving dat snapt. Leg uit dat je wat meer tijd nodig hebt dan een gemiddeld mens. Als er een antwoord van je verwacht wordt, geef dan een tijdsindicatie waarin je genoeg ruimte hebt om eea eerst te laten bezinken.


2. Zij zien niet altijd wat jij ziet

Pim: “Zij zien niet altijd wat jij ziet en erkennen jouw mening of gevoel ook niet. Je stelt je aan, overdrijft of moet eens normaal doen.”

Uitleg: Dat klopt, door de diepgaande verwerking en het vermogen meer nuances te zien, zie je de dingen soms ook anders dan niet-HSP. Bovendien komen situaties vaak extra intens binnen, iets wat een niet-HSP niet altijd begrijpt, omdat ze dit niet zelf ervaren.


Een deel van de HSP schiet van 0 naar 10 in een nanoseconde. De emotie is in het moment zelf dan zo hoog dat helder denken niet meer lukt. De motor (hersenen) moet(en) eerst afkoelen. Het belangrijkste advies hier is om eerst te zakken in je emotie en goed te voelen welke behoefte eronder zit. Wanneer je deze behoefte helder hebt kun je deze aan de ander aangeven en met elkaar in gesprek gaan.


3. Zonder verklaring gewoon ‘weten’

Marischka: “Dat je dingen simpelweg niet kan verklaren, maar dat je ze gewoon ‘weet’.”

Uitleg: Dat is je intuïtie. En waarschijnlijk speelt het snel verbanden kunnen leggen als HSP hier (al dan niet onbewust) ook een rol. Het menselijke brein wil echter graag verklaringen. Dus wie dat niet zomaar weet, wil toch liever eerst een (het liefst wetenschappelijk) onderbouwde verklaring alvorens iets van je aan te nemen.


Neem jezelf in elk geval serieus. Met of zonder begrip van de ander. Afhankelijk van de situatie mag je ook gaan staan voor je gevoel zoals bijvoorbeeld bij belangrijke beslissingen. Zorg wel dat je de ander ook in zijn/haar waarde laat. Communiceren doe je samen, een overeenstemming bereiken waar beiden zich in kunnen vinden!

Wanneer het echter over een ander gaat (je voelt iets aan enz.) is het soms beter om niets te zeggen. Mensen zijn er niet altijd aan toe zich bewust te worden van wat jij al voelt/weet. Kijk of je daarin een afweging kunt maken in je intuïtie.

4. Ze begrijpen mijn behoefte aan ‘me-time’ niet

Kitty: “Dat ze mijn behoefte aan ‘me-time’ niet begrijpen. Als HSP heb ik erg veel tijd nodig om in afzondering ervaringen te verwerken en men vindt dat raar. Ik heb er een vriendschap door verloren zelfs!”

Uitleg: Het is belangrijk je te omringen met mensen die welwillend zijn om tijd en energie in je te steken. Soms hebben niet-HSP bepaalde verwachtingen waar je als HSP niet aan kunt voldoen. Zoals bijvoorbeeld vaak afspreken, je gedragen als een niet-HSP, maar ook meegaan naar drukke gelegenheden enzovoorts.

Als het niet matched, maak het dan niet te ingewikkeld en probeer niet krampachtig de vriendschap te behouden. Zoek liever naar meer gelijkgestemden. Dit kunnen trouwens ook prima niet-HSP zijn.

5. Ik heb last van emoties en gevoelens van de ander

Inge: “Ik heb erg last van alle emoties en gevoelens van de ander. Ik voel die dan ook allemaal en kan dan moeilijk bij mijn eigen gevoel blijven of komen. Daardoor zeg ik vaak niet wat ik eigenlijk vind of wil. En dat is vaak best lastig.”

Uitleg: Dit is een veelgehoord probleem onder de communicatieproblemen voor een HSP. Bij hoogsensitieve mensen wordt een verhoogde activiteit in de spiegelneuronen gemeten. Spiegelneuronen zijn neuronen die actief worden wanneer je waarneemt wat iemand anders doet. Bijvoorbeeld bewegen of spreken, maar ook op: wat iemand voelt of zelfs emotioneel ervaart. Leer dicht bij jezelf en je eigen gevoel te blijven.


Soms liggen er patronen aan ten grondslag
 waarom je meer gefocust bent op de ander dan op jezelf. Het kan handig zijn die helder te krijgen zodat je meer ruimte krijgt voor je eigen emoties en gevoelens.

6. Ik mis diepgang in de communicatie

Astrid: “Ik wil graag op een dieper niveau communiceren. De ander is dan al afgehaakt.”

Uitleg: Een van de voordelen van je diepgaande verwerking als HSP is dat je ook dieper nadenkt over het leven. Als HSP ben je bijvoorbeeld ook bezig met zingeving in het leven. Zoek hierin gelijkgestemden en hou het met mensen die afhaken bij de koetjes en kalfjes.

Dit waren de zes meest voorkomende communicatieproblemen. Dat waar jij als HSP mogelijk tegenaan loopt. Of je kind(eren), besef je dat zij tegen hetzelfde aanlopen. Super fijn als jij dat begrijpt!

Is bovenstaande herkenbaar voor jou of mis je nog iets? Laat het dan zeker weten. Wellicht is het te verklaren vanuit het HSP brein.

Heb je vragen over de tips of ben je op zoek naar ondersteuning? Neem dan contact op. In een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek kunnen we bespreken wat er nodig is. Een traject kan zowel online als bij mij thuis in de praktijk plaatsvinden.

HSP hoeft niet lastig te zijn, als je maar begrijpt hoe het werkt!

Tot slot voor alle zekerheid nog maar eens de lopende acties voor je op een rijtje. Het zou jammer zijn als je het zou missen.

Een hele fijne (werk) week!

Lieve groet,

Wendy de Kort
P.s.: Wil jij de Masterclass HSP & Emoties als opname aanschaffen? Kijken waar en wanneer het jou uitkomt? Je krijgt onder andere info over het omgaan met intense emoties. Hoe kun je deze op een prettige manier leren uiten? HSP hoeft namelijk niet lastig te zijn en daar help ik je graag bij! Klik hier voor meer informatie.

Ben je tevreden over Praktijk Zienderogen? Klik dan hier om een Google review achter te laten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Praktijk Zienderogen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches